2017 © Wszystkie prawa zastrzezone

Audyt zerowy za 0zł

Zadzwoń lub napisz - umówimy się na pierwszą wizytę - tzw. audyt zerowy. Ustalimy warunki współpracy oraz cenę. Nasza wizyta NIC NIE KOSZTUJE!!!

Kontakt

Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), potocznie zwana molem spożywczym – motyl nocny (ćma) z rodziny omacnicowatych, szkodnik domowy. Żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach takich, jak: cukier, kasze, mąka i otręby.

Pokrój

Skrzydła o rozpiętości 14-18 mm, przednie w nasadowej części żółtawe, pozostała część jest brunatnoczerwona z szaroniebieskimi, poprzecznymi paskami lub ciemnoczerwona, tylne szaroniebieskie, przeświecające. Jaja białe, okrągłe, o wymiarach 0,6x0,4 mm. Głowa gąsienic brązowa, ciało białe, w miarę rozwoju nabiera barwy czerwonej, zielonej, pomarańczowej, w zależności od spożywanego pokarmu. Poczwarka brązowa o długości 7 mm, w mocnym oprzędzie.

Cykl życia

Dorosła forma aktywna nocą, żyje w temperaturze pokojowej około 14 dni, nie pobiera pokarmu. Jaja (od 40 do 400, średnio 170) składane są na pokarm (głównie produkty sypkie) pojedynczo, w łańcuchach lub w grupkach. Gąsienice wykluwają się w temperaturze pokojowej po około 8-10 dniach, żerują w produktach spożywczych w oprzędach z lepkiej nici, która zbiera produkty sypkie w bryły. Okres larwalny obejmujący 5 stadiów i w zależności od warunków trwa od 13 do 288 dni. Gąsienice potrafią przegryźć opakowanie z folii polietylenowej o grubości 0,7 mm.

W optymalnych warunkach okres żerowania gąsienic trwa 3 tygodnie, w niesprzyjających warunkach mogą zapaść w diapauzę. Przepoczwarczenie następuje w trudno dostępnych miejscach (szpary, zgięcia opakowań). Poczwarki trwają 11-13 dni.

Występowanie

Gatunek stosunkowo wytrzymały na niskie temperatury, umie przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach. Spotykana w zakładach produkujących artykuły spożywcze (młyny, piekarnie, magazyny, sklepy) oraz w mieszkaniach. Żeruje na ziarniach zbóż i jego przetworach, wyrobach cukierniczych, nasionach roślin, ziołach, czekoladzie, paszach, orzechach, suszonych warzywach i owocach. Produkty, na których żeruje, zanieczyszcza odchodami, przędzą i martwymi owadami.

Zwalczanie

W zakładach przemysłowych dezynsekcje środkami chemicznymi lub za pomocą promieni podczerwonych i ultrafioletowych, w warunkach domowych możliwe wymrażanie (-15°C) i wygrzewanie (50-52°C). Zanieczyszczone produkty sypkie należy przesiać, a w razie dużych zanieczyszczeń wyrzucić lub przeznaczyć na karmę dla ptaków.

źródło: pl.wikipedia.org
Potrzebujesz pomocy w walce z molami spożywczymi?
Zobacz ofertę
Zadzwoń - zamów bezpłatną wycenę
530 530 520
Zadzwoń - zamów bezpłatną wycenę
530 530 520

DDD Karaś Sp. z o.o. Sp. K

ul. Wiśniowa 43
41-600 Świętochłowice

tel: 530 530 520

Siedziba firmy

ul. Wiśniowa 43
41-600 Świętochłowice
530 530 520
32 246 14 71
32 506 53 20 (od 8.00 do 16.00)

Polska południowa

Tomasz Karaś

601 638 257

biuro@karasddd.pl

Polska centralna

Michał Karaś

530 530 520

biuro@karasddd.pl

Sprzedaż internetowa

Iwona Rzepecka

502 083 045

sprzedaz@karasddd.pl

530 530 520